Wâdzje bij SYB

Beetsterzwaag Op vrijdag 15 juli (14.00 uur) trapt Kunsthuis SYB de driedelige activiteitenserie van de Onkruidenier af met Wâdzje naar aanleiding van de installatie SWIET-SWIT in het Fries Museum. Kijkend naar het veranderende klimaat kan de vraag opkomen hoe het toekomstig landschap rond Beetsterzwaag eruit kan zien. In het Fries bestaan honderden woorden voor het voortbewegen. Tijdens Wâdzje bewegen deelnemers samen met de Onkruidenier door het lokale landschap op zoek naar aanwijzingen in historie, vegetatie zoals kroos of huidig landgebruik voor mogelijke toekomstscenario’s. De wandeling wordt bij SYB afgesloten met toepasselijke smaken. Deelname 5 euro. Aanmelden via info@kunsthuissyb.nl.

Zomerexpo Hawar

Oldeberkoop Textielinstituut Hawar houdt de jaarlijkse zomerexpositie van zaterdag 16 juli tot en met 30 september. Exposant is Jette Colver. De Deense kunstenaar woont in België en was eerder journaliste; taal en communicatie zijn voortdurend haar belangrijkste inspiratiebron. Haar quilts refereren aan schrift, soms aan het opdringerige beeld van de straat met gescheurde affiches en stoere graffiti en soms aan de intieme communicatie van met de hand geschreven brieven. Ze maakt collages en werkt met textiel en papier. Colver exposeerde veel in Europa, de VS en Australië en is lid van de Europese groep Quilt Art en bestuurslid van de internationale organisatie SAQA (Studio Art Quilt Association). De expositie is open op vrijdag en zaterdag (13.00-17.00 uur) en van 23 juli tot en met 21 augustus ook op zondag (13.00-17.00 uur). hawar.nl

Verhalen op het kerkhof

Beetsterzwaag Zaterdag 16 juli (14.00-15.00 uur) is er tijdens Tsjerkepaad bij de St. Martenskerk een rondwandeling met gids op het kerkhof aan de Van Lyndenlaan 5. Op het kerkhof ligt het graf van Jan Bieruma Oosting. Hij is de vader van Jeanne. Haar moeder is begraven bij haar familie Van Harinxma van Lauswolt. Het oudste graf op het kerkhof is van Jan Jansen van Lauswolt uit 1655. Interessant is dat ook Basoeki, een Indonesische student, hier ligt begraven. En zo kent het kerkhof nog veel meer verhalen. historisch beetsterzwaag.nl

Met de turfbok naar het Sudergemaal

Nij Beets De turfbok vaart op zaterdag 16 juli (13.30 uur) weer vanaf it Damshûs naar het Sudergemaal. Daar worden de pompen gedraaid zoals dat vroeger ging. Reserveren is noodzakelijk via damshus.nl. Deelname: 13,50 euro (incl. consumptie).

Extra avondrommelmarkt

Wijnjewoude In de maanden juli en augustus organiseert VVV Wijnjewoude een extra avondrommelmarkt. De eerstvolgende markt is op woensdag 20 juli (17.00-21.00 uur) op en bij het evenemententerrein aan de Te Nijenhuiswei. Een echte gezellige rommelmarkt waar weer van alles wordt aangeboden. Een standplaats kost 4 euro, reserveren is niet nodig. Voor standhouders gaat het terrein om 16.00 uur open.

Feest K.O.M. in de tent 

Jubbega De vriendenploeg van de KOM (Kompenijsters Onder Mekoar) organiseert een weekend vol muziek in de tent aan de P.W. Janssenweg 63. Op vrijdag 15 juli (20.30-1.00 uur) een muziekavond met lokale muziek van Smoar en dj Jeroen van der Meer. Op zaterdag (14.00-17.00 uur) is er kinderdisco. ’s Avonds (20.30 uur) staat Henk Wijngaard op het podium, een feestje voor jong en oud met een speciale sfeer en bekende meezingers. Het programma wordt aangevuld met coverband NOAH, van guilty pleasures tot de vetste tracks van dit moment, van hardstyle stampers tot Nederlandse hiphop, rockklassiekers en de leukste meezingers. Daarnaast is ook dj Jeroen van der Meer van de partij. Op zondag 17 juli (14.00 uur) is er flessenvoetbal met een optreden van Sano & Danis.

Sportauto’s te kijk

Beetsterzwaag Zondag 17 juli (15.00 uur) arriveert een stoet van zo'n 25 sportauto’s bij SVauto’s aan de Hoofdstraat 110. De stoet, waaronder Audi RS, Corvette en Ferrari, komt dan terug van een tourrit georganiseerd door Northern Events. Tot 16.30 uur zijn de sportwagens te bewonderen.