Afbeelding

Beleefdagen bij Kaasboerderij De Gelder

Tijnje Van dinsdag 19 juli tot en met 26 augustus organiseert Kaasboerderij De Gelder elke dinsdag, donderdag en vrijdag (10.30-12.00 uur) boerderijbelevingen om alles te leren over verse zuivel, kaas en koeien. Bij veel animo is er ’s middags een extra tijdslot. Jong en oud ziet het hele proces van gras tot kaas, hoe koeien gemolken en verzorgd worden, maar ook wat er van de melk wordt gemaakt. Deelnemers aan de rondleiding mogen kijken in de zuivelruimte, de kaasmakerij en het pakhuis. Ook kan er van veel producten geproefd worden. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten waaronder het schetsen van een kalf en het melken van een kunstkoe. De Gelder organiseert daarnaast voor de tweede keer een boerenpicknick, deelnemers van de boerderijbeleving kunnen hiervoor een goed gevulde picknickmand reserveren en de inhoud op een zelfgekozen plek nuttigen. Meer informatie op kaasboerderijdegelder.nl.

Wie helpt vlotten bouwen voor de Turfdagen

Nij Beets Voor de Turfdagen Appelscha worden in It Damshûs op zaterdag 16 juli, tijdens Boartersdei, vlotten gebouwd. De reservedatum is 23 juli. Bouwers zijn welkom, ervaring is niet nodig. De benodigde boomstammen zijn in 2020 door trekpaarden uit de bossen van Appelscha gehaald en met een dieplader naar Nij Beets gebracht. Hier worden ze op maat gezaagd en met touwen aan elkaar bevestigd. Het ontstane vlot wordt een week lang bewoond door dorpsbewoners die daar leven zoals vroeger. Wie mee wil bouwen kan zich melden via arjendijkstra@home.nl of 06-5753 6302.

Noarderleech unyk poëtysk lânskip

Beetsterzwaag Van fotograaf en oud-fierljepkampioen Evert Wilstra uit Beetsterzwaag is het nieuwe fotoboek Noarderleech verschenen met tweetalige gedichten van Jochum Rijpma. Het Noarderleech is een van Europa’s grootste kwelders en wordt gezien als zeer belangrijke natuur voor Europa. In de loop der jaren heeft fotograaf Evert Wilstra prachtige foto’s gemaakt van dit 4200 hectare grote natuurgebied, dat onderdeel is van UNESCO Wereld- erfgoed Waddenzee. Jochum Rijpma laat via de taal de leegte, het mooie licht en het nachtelijk duister van het gebied voelen. Het boek kost 17,50 euro en is verkrijgbaar via afuk.frl.

Trekharmonicales bij Peije

Ureterp Trekharmonicavereniging Peije geeft ook komend seizoen weer cursussen. Door de pandemie is de vereniging cursisten kwijtgeraakt, maar ze hoopt nu weer te groeien. Sinds twee jaar oefent Peije in De Wier, tot begin april is er om de week les op woensdag (19.15-20.45 uur) voor nog geen tien euro per keer. De startmiddag van het cursusseizoen is op zaterdag 17 september. Er wordt gespeeld in kleine groepen waardoor elke cursist veel aandacht krijgt. Beginnende spelers kunnen voor een gering bedrag een trekharmonica huren, waardoor een dure start door aanschaf van een eigen instrument wordt voorkomen. Voor beginners is de eerste les gratis. Aanmelden is noodzakelijk, geïnteresseerden kunnen dat doen via trekharmonicapeije@gmail.com. Daarnaast zijn ook ‘herintreders’ welkom; in de meeste groepen is voor hen nog ruimte.