bedrijventerrein overtoom
bedrijventerrein overtoom

Grote behoefte aan bedrijventerreinen in Zuidoost-Fryslân

Nieuws

BEETSTERZWAAG In Zuidoost-Fryslân is nog maar 20,1 hectare bedrijventerrein direct beschikbaar, terwijl de verwachte behoefte tot en met 2025 jaarlijks 14,9 hectare is. Ook in de tien jaar na 2025 is de verwachte vraag 14,1 hectare per jaar.

Het uitgiftetempo van bedrijventerreinen ligt in het gebied zo hoog dat gemeenten de vraag uit de markt niet kunnen beantwoorden. De kavels die nog beschikbaar zijn in de vijf gemeenten (Heerenveen, Smallingerland, Opsterland en de beide Stellingwerven) zijn bovendien meestal relatief klein. 

Binnen Opsterland is er op het terrein Overtoom/Tolbaas nog één kavel beschikbaar. Op Drachten Azeven-Zuid, dat ook onder Opsterland valt, is niets meer beschikbaar. Alle nog niet in gebruik zijnde terreinen zijn al gereserveerd of in optie. Op Drachten Azeven-Noord is 4,9 van de 16 hectare nog direct beschikbaar. 

De gemeenten Smallingerland en Opsterland beheren de terreinen Drachten Azeven (Noord en Zuid) samen. In de gemeente Heerenveen zijn aan de oostkant, tegen Opsterland aan, ook alle hectares op het IBF-terrein gereserveerd of in optie. 

De vijf gemeenten willen extra terreinen om tegemoet te kunnen komen aan vragen van bedrijven die zich willen vestigen en om aanwezige bedrijven uit te kunnen laten breiden. Met de provincie zijn nieuwe afspraken gemaakt over de oppervlakten, maar nog niet over de locaties. Dat is in eerste instantie aan de gemeenten. 

In Opsterland gaat het bij Gorredijk om uitbreiding met zeven hectare, met later nog eens acht hectare. Op Azeven-Zuid gaat het eerst om tien en later nog eens om tien hectare. Op Azeven-Noord om eerst tien en later nog 44 hectare. In Heerenveen liggen uitbreidingsmogelijkheden bij het Klaverblad Noordoost in de hoek A7 en A32 voor tien en later twintig hectare. 

Zuidoost-Fryslân is belangrijk voor de Friese economie. Sinds 2020 is de werkgelegenheid in deze regio met 31% toegenomen, tegenover een stijging van 21% in de hele provincie. Tussen 2010 en 2020 lag 49% van het aantal uitgegeven bedrijventerreinen in Friesland in het zuidoosten van de provincie.