Het terrein rond 'It gat' tussen Gorredijk en Terwispel is opgeknapt.
Het terrein rond 'It gat' tussen Gorredijk en Terwispel is opgeknapt. Foto: Sietse de Boer

Buurt vreest zomer bij zwemplek ‘it gat’

Algemeen

GORREDIJK Een strandje, bankjes, een vuurbak. De gemeente Opsterland heeft ‘it gat’, de zwemplas aan de Wetterwille, recent extra aantrekkelijk gemaakt als recreatieterrein. Tot onvrede van de directe buren. Er is met hen niets overlegd, zij vrezen een vakantieperiode met veel overlast.

Op de Facebookpagina van de gemeente Opsterland is de oproep uit de zomer van 2020 nog terug te vinden. Jeugd wordt geattendeerd op de plas bij de Wetterwille, op de grens tussen Gorredijk en Terwispel. Op dat moment zorgden grote groepen zwemmende jeugd in de vaart bij It Goarrefean, aan de andere kant van Gorredijk, voor gevaarlijke situaties bij het bootverkeer en voor overlast in de buurt. 

Twee jaar later is ‘it gat’ bij de jeugd nog steeds in trek. Vorig jaar klopten twee groepen jongeren bij de gemeente aan met de wens voor meer recreatievoorzieningen bij de zwemplas. Volgens jongerenwerk Code Hans willen de jongeren graag meedenken en ook hun verantwoordelijkheid nemen. Rob van der Holst van Code Hans kondigde in deze krant aan de buurt bij de plannen te betrekken.

En daar ging het mis. Volgens Van der Holst is het projectplan blijven liggen, maar heeft de gemeente inmiddels het terrein wel opgeknapt. “De basis van het plan is door de gemeente uitgevoerd. De jongeren willen graag nog meer faciliteiten, zoals een pannakooi of een drijvend vlot in de plas. Maar dat plan zetten we nu eerst even ‘on hold’.” 

Wethouder Libbe de Vries van de gemeente Opsterland gaat al een stapje verder. Hij stelt dat het geen recreatieterrein mag worden. “De rekreaasje moat ûndergeskikt bliuwe oan de grienbestemming dy’t it terrein hat.” In een reactie stellen de buren dat de recent geplaatste attributen dan moeten verdwijnen, de gekapte boomsingel moet worden hersteld en zowel de gemeente als Code Hans de plas niet moet promoten.

De buren maken zich ondertussen zorgen. Ze vrezen met de zomervakantie voor de deur veel jeugd bij ‘it gat’. De afgelopen weken kwam de politie al meerdere keren langs vanwege geluidsoverlast; ook verderop in het dorp wordt de overlast ervaren. 

Volgens Van der Holst is met de buurtbewoners gecommuniceerd dat ze de politie bellen wanneer acute actie nodig is. “Daarbuiten zijn wij aanspreekpunt. Het is een aandachtlocatie voor het jongerenstraatwerk, wij onderhouden contact met de gebruikers.” De buren vinden dat ze op deze manier ook geen andere optie hebben dan de politie te bellen. 

Wethouder De Vries staat achter de ontwikkeling om de jeugd bij de recreatieplas te betrekken. “Oerlis mei de jeugd is wol nedich om oerlêst foar de buert foar te kommen.” De Vries kondigde vrijdag aan nog deze week de buurt te bezoeken. 

De buren hebben ondertussen, samen met de nabij de plas gevestigde bedrijven, een Wob-verzoek naar de gang van zaken aangekondigd. Het steekt hen vooral dat het toegezegde overleg er nooit is geweest. Op 16 juni was er wel een inloopbijeenkomst, maar dat hebben ze niet ervaren als overleg. Bovendien was de herinrichting toen al klaar

. De buurtbewoners, die niet met naam in de krant willen, klagen over de communicatie met zowel de gemeente als met Code Hans die elkaar, zo is hun ervaring, steeds de bal toeschuiven. De gemeente was bijvoorbeeld afwezig op de inloopbijeenkomst, terwijl Code Hans toen regelmatig naar de gemeente wees. Wethouder De Vries zegt zelf niet op de hoogte te zijn geweest van het overleg op 16 juni.