Op de Bij&Markt gaf Carlijn Bisschop een workshop lipbalsem maken.
Op de Bij&Markt gaf Carlijn Bisschop een workshop lipbalsem maken. Foto: Sietse de Boer

De bijen-oase bij Carlijn: ‘Yes, ik zie de koningin’

Nieuws

TIJNJE Twee kinderen zetten hoge stappen over het deels platgereden gras van het parkeerweiland, op naar de bijenmarkt. Gejoel klinkt in de verte en als je goed luistert, ook nog het gezoem van bijen. “Kijk, daar hangen ze al”, zegt een moeder tegen haar zoontje. Aan het tuinhek hangt zowaar een bijenvolk, even verderop een tweede. Het zijn afsplitsingen van het eigen bijenvolk, vertelt Daan van Klinken.

Tussen gladgeschoren weilanden aan de Riperwei ligt Imkerij Bij Carlijn in een ware bijen-oase. Zeven jaar geleden verhuisden Carlijn Bisschop en Daan van Klinken naar het Friese land. “Want Carlijn is imker en dat was lastig in Rotterdam.” Carlijn zoekt op bijzondere manier aandacht voor de honingbij, vertelt Daan. En daar is de Bij & Markt van afgelopen weekend een voorbeeld van. Wat kun je eigenlijk allemaal doen met producten die gemaakt zijn door de bijen? Lippenbalsem maken van bijenwas bijvoorbeeld. 

“Wie gebruikt er weleens Labello?”, vraagt Carlijn. En daarmee heeft ze de interesse al gewonnen van de workshopdeelnemers. Je raakt verslaafd aan de gewone lippenbalsem, zo blijkt. “Maar lippenbalsem van bijenwas is huideigen, daar raak je niet verslaafd aan.” Naast imker zijn, houdt Carlijn zich ook bezig met de geneeskrachtige werking van bijenproducten, de zogenoemde apitherapie.


Even verderop staat schaap Floris tussen de hekken. Floris is van buurvrouw Joke, die vandaag voor het eerst een workshop vilten geeft. “Wol krijt te min oandacht”, vindt ze. Die aandacht is er wel bij de deelnemers: een jongen draait gekleurd vilt om een potlood, een meisje maakt vilten kralen, een moeder maakt een vilten bij. Door de tuin, langs stands met natuurlijke producten en informatie, lekker eten en drinken, voert een bijenroute naar de imkers. 

Bij imker Albert staat een showkast. Door het plexi-glas heen is een druk bijenvolk te zien. “Yes! Ik zie de koningin”, roept een vader enthousiast tegen zijn kinderen. De imker vertelt bevlogen over zijn werk en de benodigdheden die daarvoor nodig zijn. Op tafel een uitstalling van witte kappen en pakken, als je wilt mag je als imker op de foto. Er staat ook een gevlochten mand. Waar die voor is, blijkt later: aan het eind van de dag zal imker Albert hiermee de twee bijenzwermen van het hek scheppen.