Tjallien Keimpema en Jolien Schulting.
Tjallien Keimpema en Jolien Schulting. Sietse de Boer

Chearleaders schrijven geschiedenis

Algemeen

TIJNJE Echt supergaaf, reageert Jolien Schulting (20) uit Tijnje. Afgelopen weekend won ze met haar cheerleadersteam van Dutch Athletics Elite uit Heerenveen in de All Girl Elite L5-klasse het Europees goud in Griekenland. Ook Tjallien Keimpema (17) uit Gorredijk is lid van dit negentienkoppig team.

“We gingen in de semifinale door als favoriet voor de finale. O my god, we zitten er zo dichtbij, dachten we.” Maar, zeiden de meiden tegen elkaar, vooral rustig blijven. “Met super power en als hecht team draaiden we in de finale echt een super oefening. Misschien wat kleine foutjes maar echt een super oefening.” Vier teams werden vervolgens op het podium geroepen, misschien werden ze wel tweede, of eerste. “Polen werd derde, toen klonk er al een klein gilletje. Zwitserland was tweede en toen kwamen wij als eerste. We gilden het uit. En prachtig hoe we als team ons volkslied mochten zingen, ik heb echt gehuild.”

Lang kon het cheerleadersteam niet trainen en stunten. “En toen haalden we in april dit jaar de tweede plaats op de wereldkampioenschappen in Amerika. Daar schreven we echt geschiedenis want Nederland is allesbehalve een cheerleaderland. En nu zijn we eerste geworden van Europa!”

In Nederland denken mensen al gauw aan pompons bij cheerleading. “Cheerleading wordt hier niet echt met sport geassocieerd. Die pompons horen er wel bij maar het is maar een klein onderdeel van wat we doen. Cheerleaden is een combinatie van turnen, dans en acrobatiek. Er gebeurt van alles en het is super spectaculair om te zien.”

Voor Jolien is het Europees goud een mooie afsluiting van haar carrière. “Ik stop nu met cheerleading. Wat ik nu ga doen, weet ik nog niet maar ik blijf in ieder geval sporten.” Tjallien gaat door in het team. “Zij is flyer, het meisje dat de lucht in gaat. Ze heeft superveel grote stappen gemaakt dit seizoen, echt een hele mooie flyer.”