Marcel van Opzeeland, Harry Berga en Paula Uuldriks.
Marcel van Opzeeland, Harry Berga en Paula Uuldriks.

Wethouder Marcel van Opzeeland: ‘Economische kracht deels verborgen’

Nieuws

BEETSTERZWAAG De gemeente Opsterland en de ondernemers kunnen veel meer voor elkaar betekenen dan ze nu doen, vindt wethouder Marcel van Opzeeland. “Uiteraard met begrip voor elkaars positie, maar we moeten wel af van het wij-zij-denken. Economisch Opsterland is belangrijk voor de leefbaarheid in de gemeente, maar daarvoor zijn we gezamenlijk verantwoordelijk.” 

Hij is nu ruim een half jaar wethouder Economische Zaken. In die maanden heeft Marcel van Opzeeland zich regelmatig positief verbaasd. “Opsterland telt veel mooie, innovatieve bedrijven, die zorgen voor een breed aanbod aan werkgelegenheid. Door te innoveren zijn bedrijven in staat om in economisch moeilijkere tijden nieuwe markten aan te boren en kunnen ze beter op veranderende omstandigheden inspelen. Dat is belangrijk voor de continuïteit van bedrijven en voor het behoud van werkgelegenheid.’’

Sommige van deze bedrijven zijn actief over de hele wereld. Vooral dat laatste heeft de wethouder aan het denken gezet. “Veel bedrijven melden zich niet zelf aan het venster. Ik denk dat dit een combinatie is van Friese bescheidenheid en vooral bezig zijn met je eigen bedrijf. Terwijl ik in gesprekken met ondernemers merk dat ze wel degelijk behoefte hebben aan onderlinge contacten.”

Van Opzeeland ziet hier een schone taak voor de gemeente, in het belang van zowel de ondernemers als van de gemeente. “Wij kunnen eraan bijdragen dat ondernemers elkaar vaker ontmoeten. Daar zijn we met het organiseren van events en de ondernemerstafels ook al een tijdje mee bezig. En dat gaan we verder intensiveren.” Van oudsher spelen de ondernemersverenigingen in de dorpen een belangrijke rol in de onderlinge samenwerking. “Maar in de praktijk blijkt het lastig om hier bestuursleden en vrijwilligers voor te vinden. Ondernemers hebben het druk, wij kijken of we hier een aanvullende rol kunnen spelen.”

Wederkerigheid

In de ogen van de wethouder is er in de relatie tussen ondernemers en gemeente sprake van wederkerigheid. “Het is geen eenrichtingsverkeer. We hebben elkaar nodig. De ondernemers laten de economie bloeien. De gemeente heeft de ondernemers nodig voor ideeën waarop we beleid kunnen maken. We komen er daarbij niet met middelmaat. We hebben behoefte aan ambitie. Opsterland telt ook best veel ondernemers met visie. Zoals het met hoge bomen gaat, vangen deze ondernemers ook regelmatig negatieve tegenwind van collega’s of het publiek. Dat is jammer, dat verdienen ze niet.”

Participatie van ondernemers is onderdeel van de krêft fan de mienskip. Maar het is volgens Van Opzeeland hierbij wel zoeken naar het juiste evenwicht. Daar is in het verleden misschien te weinig aandacht voor geweest. “Dit heeft geleid tot teleurstellingen omdat verwachtingen niet werden waargemaakt. Binnen een gemeente hebben veel beleidsterreinen invloed op elkaar. Het is aan het college van B en W en de gemeenteraad om daarin belangenafwegingen te maken en beslissingen te nemen. Dat is de rolverdeling. Maar natuurlijk wel graag met input van ondernemers.”

Afspraak is afspraak

Daar hoort volgens de wethouder ook duidelijkheid bij. “Als beleid is vastgesteld, moet de gemeente dat beleid ook uitvoeren. Afspraak is afspraak. Dan moet je soms ook gewoon zeggen wanneer iets niet kan. Bijvoorbeeld om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Daar moet je elkaar op aanspreken. Gemeente en ondernemers, maar ook ondernemers onder elkaar. Maar daarbij moet je wel altijd goed het beleid kunnen uitleggen.”

Winkelcentra

Van Opzeeland ziet in Gorredijk als grootste winkelcentrum veel potentie. “In Drachten zijn ze jaloers op de uitstraling van het centrum van Gorredijk. Daar kennen ze de vaart en historische gevels alleen van oude foto’s. Gorredijk heeft dat nog gewoon. Eigenlijk moet je Gorredijk als één grote winkel zien. Daarom is het ook zo belangrijk dat ondernemers van elkaar weten wat ze doen. En als je goed voor ogen hebt waarom het publiek naar je dorp komt, kun je daarop inspelen. Dat geldt ook voor Beetsterzwaag en Ureterp, al liggen daar de accenten natuurlijk anders. Gelukkig werkt Plaatselijk Belang Gorredijk nu samen met ondernemers aan een visie.”

Leefbaarheid

Levendige dorpscentra zijn volgens Van Opzeeland belangrijk voor de leefbaarheid. “Als gemeente zijn we daar steeds mee bezig. Maar leefbaarheid maak je met elkaar. Dat vraagt van ondernemers ook solidariteit. Stappen zetten doen we samen. En voor het oplossen van problemen zijn we ook op elkaar aangewezen.’’

Ondernemers kunnen elkaar ook helpen, meent de wethouder. “Jonge ondernemers hebben het vaak lastig. Steun van gevestigde bedrijven kan hen helpen. Het is niet makkelijk om een bedrijf te starten en hiervoor financiering te regelen. Banken staan steeds meer op afstand en hebben geen oog voor de lokale situatie.’’ 

Van Opzeeland heeft ook een oproep aan de Opsterlanders. “Ondernemers zijn voor de leefbaarheid cruciaal, maar dat betekent ook dat de consument oog moet hebben voor lokaal winkelen. Want het zijn ook diezelfde ondernemers die het maatschappelijke verenigingsleven mede in stand houden.”

Servicepunt ondernemers

De gemeente Opsterland heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in uitbreiding van de afdeling Economische Zaken. De twee medewerkers behartigen op het gemeentehuis de belangen van de Opsterlandse ondernemers. Ze zijn aanspreekbaar op alle zaken die met ondernemen in Opsterland te maken hebben, zoals het starten van een bedrijf, de aankoop van grond, huisvesting, duurzaam ondernemen en subsidies. Meerdere keren per jaar verstuurt de afdeling een digitale nieuwsbrief naar alle ondernemers. 

Bedrijfscontactfunctionaris Paula Uuldriks: paula.uuldriks@opsterland.nl en 06-8371 7102. Adviseur Economische Zaken Harry Berga: harry.berga@opsterland.nl en 06- 1043 9008.

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31